Oldalak
▼
2013. szeptember 2., hétfő
Tök befőtt télire
A főzőtök (spárga tök) egyik eltevési módja, hogy ne a fagyasztóban foglalja a helyet.
A meghámozott kibelezett tököt egy konyharuhára gyaluljuk, és hagyjuk egy kicsit szikkadni.
Üvegekbe rakjuk, és ha szeretjük tegyünk a közepébe kaprot.
Egy liter vizet 2 dkg sóval felforralunk, és amikor kihűlt a tökre öntjük, minden üveg tetejére csipetnyi nátrium-benzoátot tegyünk, és lekötjük, vagy csavaros üveg esetén rácsavarjuk a tetőt.
Forrástól számítva 15 percig dunsztoljuk. Amikor letelt a 15 perc az üvegeket vegyük ki az edényből (legyünk körültekintőek, nehogy megégessük magunkat) hogy gyorsan ki tudjon hűlni, hogy ne puhuljon túl a tök.
Ha nem teszünk bele tartósítószert, akkor 24-48 óra elteltével megismételjük a dunsztolást, de most forrástól számítva 10 percig. Szintén nagyon óvatosan szedjük ki az üvegeket, és hagyjuk gyorsan kihűlni.
Címkézés, és mehet a kamra polcra.
Kedves Zsóka!
VálaszTörlésMennyire tömködöm meg a befőttes üvegeket tökkel? Maradhat egy ujjnyi hely a tetején? És a dunszt az vizes igaz?
Én is a szájáig szoktam az üvegeket tömni. Szeretjük, és kb 10 12 üvegnyit szoktam eltenni. Akár főzeléknek, akár levesnek kiváló, és annyi pont elég egy kis családban, mint a mienk.
VálaszTörlésSok sikert a befőzéshez.