Oldalak

2013. szeptember 15., vasárnap

Füge befőtt











A füge egy olyan gyümölcs, ami valójában most kezdi élni a népszerűségét. Egyre több kertben helyet kap, és bár adogat a gyümölcseiből nyáron is valójában ilyenkor kezd igazán bőségesen teremni.

 Készíthetünk belőle chutny-t, lekvárt, vagy befőttet is. Ez egy igen finom csemege, főleg azoknak, akik kedvelik az édességet. A legjobb az egészben talán az, hogy leheletnyi munkával fantasztikus finomságot tudunk kreálni, amit aztán egy kis fagyival, vagy valamilyen sütivel fogyaszthatunk. De a sültek, sajtok kísérője is bátran lehet.

Hozzávalók

1 kg füge
25 dkg cukor
1 citrom
1,5 dl víz

Egy kiló fügét megmosunk, és egy edénybe teszünk. 






Tetejére szórjuk a cukrot, és ráöntjük a vizet. 









Lefedve hagyjunk másnapig, amikor  rácsavarjuk egy citrom levét, majd lassú tűzön befedve főzzük, amíg megpuhul a gyümölcs. 









Ekkor a fedőt levéve addig főzzük, amíg szép opálos nem lesz. Ekkor üvegekbe tesszük, és a tetejére öntjük a főzőlevét, ami ekkorra már inkább nevezhető szirupnak. 









Lezárjuk a tetejét, 10 percre fejre fordítjuk az üveget,  és menet a polcra.





23 megjegyzés:

  1. Mennyire legyen a füge èrett? Köszönöm szépen.

    VálaszTörlés
  2. Mennyire legyen a füge èrett? Köszönöm szépen.

    VálaszTörlés
  3. Ne legyen túl érett, inkább csak félkemény. Én készítettm a késői nem beérett zöld fügéből is és az is finom lett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A nagyon éretlen fügének jellegzetes íze van. Nem mindenki szereti.

      Törlés
  4. Tartósitó nem is kell bele.

    VálaszTörlés
  5. Nem használok tartósítót.

    VálaszTörlés
  6. Ennyi víztől, hogy lett neked ennyi leve??a fügéből is hozzásdódott?? köszönöm

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm szépen a receptet

    VálaszTörlés
  8. Meg csinálom én is jól néz ki gusztusos!

    VálaszTörlés
  9. Nagyon guszta, szeretném elkészíteni. Abban kérnék segítséget, hogy főzési idővel kb. mennyivel kell kalkulálni?

    VálaszTörlés
  10. Nagyon guszta, szeretném elkészíteni! Abban kérnék segítséget, hogy a főzési idővel kb hogy kell kalkulálni?

    VálaszTörlés
  11. Látni fogod,egészen szirupos lesz a leve. Be fog sűrűsödni, a füge pedig opálossá változik. Sok sikert

    VálaszTörlés
  12. Lehet, hogy valamit nem jól csináltam. Nem mertem tovább főzni, mert már elég puha volt. A leve elég folyékony maradt, és sok ki is maradt. Várom a tanácsokat, hogy mit rontottam el.

    VálaszTörlés
  13. Hagyd kihűlni a szirupban. Másnap szedd ki, és a szirupot főzd sűrűre. Tedd vissza a fügéket, forrald fel, és azután üvegezd.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hú, ezt nem olvastam a leírásban, már lezárt üvegben van. Így nem lesz jó, elromlik?

      Törlés
  14. Nem hinném hogy megromolna. Esetleg fogyasztás előtt szirupot főzöd a levét. A következő adag jobb lesz

    VálaszTörlés
  15. Szeretném kérdezni, hogy édesítővel is működhet? Köszönöm!

    VálaszTörlés
  16. Sajnos erre nem tudok válaszolni. Kis mennyiségben meg kell próbálni

    VálaszTörlés
  17. Kedves Zsóka! 6 kg fügéből készítek befőttet, most tettem egy nagy fazékba,és arányosan annyi cukrot és vizet,mint a receptben van. Gondom az,hogy csak félig lepi el a fügéket a lé. Holnapig nem lesz így bajuk?

    VálaszTörlés
  18. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  19. Erre nem tudok válaszolni. Butaság lenne részemről. Szerintem, ha elkezdted, főzd készre, legyen szirupos a leve. Ha a cukor már bevonta a gyümölcsöt, hűtőbe téve másnapi nem lesz baja. Csak cukros vízben erjedésnek indulhat

    VálaszTörlés