Oldalak

2013. március 30., szombat

Burgonyás zsúrkenyér





Ma sokat sütöttünk, hiszen holnap már Húsvét. Készült kalács, kikent kifli, és zsúrkenyér.




Most, miközben a sonka a fazékban fő, gondoltam a zsúrkenyér receptet megosztom veletek.
Nagyon finom, ízletes, kenyeret tudunk házilag készíteni az alábbi recepttel. 

Előre is elkészíthetjük, de akkor fóliában csomagolva tartsuk hűtőben, vagy fagyasszuk le.


Burgonyás zsúrkenyér

Hozzávalók:

1 kg finomliszt,
30 dkg főtt, pürésített burgonya,
10 dkg vaj, vagy margarin
2 púpozott teáskanál só,
4 teáskanál porcukor,
5 dkg élesztő,
4 dl tej,
1-1 1/2dl víz.


Elkészítés:


A tejet meglangyosítjuk, feloldjuk benne a porcukrot és az élesztőt. Hagyjuk, hogy az élesztő felfusson. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a pürésített burgonyát, a sót, az olvasztott vajat, és a felfuttatott élesztős tejet. Annyi langyos vízzel, amennyit felvesz, közepesen kemény tésztát dagasztunk. Letakarva duplájára kelesztjük. Azután 3 részre osztjuk, és hosszúkás kenyereket sodrunk belőlük. és sütőlapon hagyjuk ismét megkelni, közben a sütő előmelegítjük 200 fokosra, és a kenyereket 30 perc alatt megsütjük. 








2 megjegyzés: