Ha valaki megkóstolja a házi gyúrt tésztát, a bolti már
nem is olyan finom. Én a tojással készült híve vagyok. Persze tudom, a
durumbúza lenne az igazi, de mivel nálunk nagyon ritkán kapható durumbúza
liszt, ezért csak kivételes alkalmakkor készül. Azt ugye nyugodtam lehet
készíteni tojás nélkül is.
Mivel a pipikéim rendszeresen ellátnak tojással, ezért 8
tojásos tésztát szoktam készíteni. Ennek a fele mennyiséget szoktam friss
fogyasztásra készíteni, az is bőven elegendő a két éhes férfinek és nekem.
A hozzávalók:
1/2 kg liszt
4 tojás
Én nagyon kézfájós
vagyok, éppen ezért a robotgéppel gyúrom meg a tésztámat. A robotgépbe a késes betétet teszem bele, és
kimérem a ½ kg lisztet. A négy tojást felverem, hogy egynemű legyen.
Bekapcsolom a gépet, és szép lassan belecsurgatom a tojást a lisztbe.
Morzsalékos tészta lesz belőle. Ezután tálba borítom, és összegyúrom. Ha úgy
látom, hogy nehezen gyúrható, pici vizet adok hozzá. Ellenben sót soha ne
tegyünk bele, attól a tésztánk felveszi a környezetéből a vizet, és ellágyul,
sőt nem is tudjuk tárolni. A meggyúrt tésztát ½ óráig letakarva pihentetjük.
Nyújtó fával is elnyújthatjuk, lehetőleg nagyon vékonyra, és késsel széles
metéltet vágunk belőle. Én szerencsére vettem évekkel ezelőtt egy tésztagépet,
így azzal nyújtom, és azzal vágom fel. Ha nem vagyunk elég járatosak, legyünk
óvatosak, inkább lisztezzük a tésztánkat, nehogy összeragadjon.
Paradicsomos gomba
hozzávalók:
30 dkg csiperke gomba
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
olasz fűszerkeverék
só
bors
2 evőkanál olaj
3 dl sűrített paradicsom
A vöröshagymát kockára vágom, és az olajon
megfonnyasztom. Hozzáadom a szétzúzott fokhagymát, és beleteszem a vékonyra
szeletelt gombát. Sózom, borsozom, és puhára párolom. Ezután hozzáadom a
sűrített paradicsomot, ízesítem olasz fűszerkeverékkel, és összeforralom.
Szükség szerint kevés vizet adhatunk hozzá.
A kifőtt tésztával tálaljuk. Reszelt sajttal, vagy a nélkül
is nagyon finom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése