Oldalak

2012. szeptember 21., péntek

Fahéjas szőlős tekercs citrommázzal


Végre itt a szőlő szezonja. Minden polc tele a jobbnál-jobb szőlővel. Nem csak frissen fogyasztható, kitűnő süteményekbe, ételekbe, nagyszerű lekvár készíthető belőle.
Ez a tekercs eredetileg áfonyával készült, de megpróbáltam és kitűnő szőlővel is. A citrommáz csak emel az élvezeteken.



Hozzávalók
A tésztához:

¾ csésze zsíros tej, langyosan
1 csomag instant élesztő
3 nagy tojás, szobahőmérsékletű
1 teáskanál vanília kivonat (nem kötelező)
4 ¼ csésze sima liszt
½ csésze kukoricaliszt
½ csésze kristálycukor
1 ½ teáskanál só
12 evőkanál sótlan vaj, szobahőmérsékletű

A töltelékhez:

¾ csésze csomagolt világos barna cukor (ne használjunk sötétet, mert akkor túl erős a melasz íz) viszont elkészíthető kristálycukorral is, ha nincs más
2 ½ teáskanál őrölt fahéj
⅛ teáskanál só
500 g friss apró szemű kék szőlő vagy áfonya
1 ½ teáskanál friss citromhéj
5 evőkanál sótlan vaj, szobahőmérsékletű

A máz:
3 evőkanál frissen facsart citromlé
½ teáskanál citromhéj
2 evőkanál sótlan vaj, szobahőmérsékletű
1 teáskanál vanília kivonat
2 csésze porcukor
csipet só

Elkészítés:

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és tegyük félre.
A tejes langyosítsuk meg, oldjuk fel benne az instant élesztőt, tegyünk hozzá egy csipet cukrot, és futtassuk fel. A lisztet és a keményítőt szitáljuk át, tegyük hozzá a többi cukrot, sót, vanília kivonatot. Azután mélyedést készítünk a lisztes keverék közepébe és beleöntjük a felfuttatott élesztőt, a tojást, és elkezdjük dagasztani. A vajat kicsit megolvasztjuk, annyira csak, hogy nagyon lágy legyen, és hozzádolgozzuk a tésztánkhoz.
Egy óra alatt megkelesztjük. Elnyújtjuk, és megszórjuk fahéj és cukor keverékkel, rászórjuk a leszemezett szőlőt, esetleg áfonyát. Összetekerjük, és 8 részre vágjuk.  Ha túl vastagnak találjuk, vágjuk 12 részre. Lapjával helyezzük a kibélelt tepsire, takarjuk le, és kelesszük újra 1 órát.
200 fokra melegített sütőben 30-40 perc alatt megsütjük. A tepsiben hagyjuk hűlni.
A citromos mázat elkészítjük, úgy hogy a lágy vajat a citromlével és a citromhéjjal habosra keverjük, majd egy csipet sót és a porcukrot hozzáadjuk. Az állaga olyan legyen, hogy a tekercsek tetejére csíkokat tudjunk vele húzni.
5 perc hűlés után a citromos mázzal áthúzzuk és azonnal tálaljuk.

Megjegyzés: A tésztából dupla mennyiséget is készíthetünk, mert jól fagyasztható, és felhasználás előtt egy órával kivéve felengedve máris felhasználható





Bár utólagosan, de álljon itt egy nagyszerű főzési tipp a napi fortély gyanánt. A tojás főzővizébe tegyünk egy teáskanál szódabikarbónát, és a tojások héja könnyen le fog jönni, anélkül, hogy a tojás fehérje megsérülne.




2 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Őrülök hogy neked is tetszik. A vaj meg csak részlet kérdés.
      Szívesen látlak máskor is.

      Törlés