Oldalak

2012. július 19., csütörtök

Fokhagymás-paradicsomos tésztaszósz






Április derekán 6 tő lugas paradicsomot vásároltam a piacon, egy nagyon kedves őstermelőtől. Férjem ültette, gondozza, locsolja, és ennek meg is van az eredménye.

Harmadik hete fogyasztjuk a tőről, hol egy, hol több érett gyümölcsét, melynek az íze valami csoda. Édes, lédús. 
Most viszont ténylegesen is elkezdett teremni. közel 3 kiló szépséggel ajándékozott meg, és még csak ezután következik a java. 

Ez a mennyiség már elég arra, hogy egy kis finom fokhagymás tésztaszószt készítsek, hiszen imádjuk a spagettit. Mekkora könnyebbség, lesz ha egy sűrű nap után csak előveszem a polcról a szószt, mire kifő a tészta, már fel is turbózom, vagy hagyom, ahogy van és csak beleöntöm a serpenyőbe, azután szólok a családnak, hogy  15 percen belül kész a vacsora. Nem kell a boltban sorba állni, sőt be sem kell menni.

Ebből a mennyiségből 5 db 3,5 dl-es üveg szósz készül.

hozzávalók

3 fokhagyma fej
2 evőkanál olívaolaj
3 közepes piros, sárga és / vagy zöldpaprika,
3 kg hámozott paradicsom
2 evőkanál barna cukor
1 evőkanál só
1/2 evőkanál balzsamecet
1/2 teáskanál őrölt bors
1 csésze bazsalikom aprítva
1/2 csésze friss oregánó, kakukkfű, petrezselyem, zellerszár
 3 evőkanál citromlé


Melegítsük elő a sütőt 210 fokra. 
A fokhagymát vágjuk ketté keresztben, és tegyük egy alufóliával kibélelt, olajozott tepsibe, a paprikákat tegyük mellé A maradék olajjal ecseteljük meg a paprikákat.
45-50 percig süssük, vagy amíg a paprika héja kezd feketedni, és a fokhagyma is puhára, édesre sült.
A fokhagymát tegyük egy rácsra hűlni, a paprikákat csomagoljuk zacskóba, és kb 15 perc után távolítsuk el a héját, és a magokat.
A fokhagymát a héjából nyomjuk egy edénybe, adjunk hozzá némi hámozott paradicsomot, és turmixoljuk össze. Használhatunk akár turmixot, akár bot mixert, és természetesen robotgépet is. Az aprított paradicsomot és a fokhagymát tegyük egy rozsdamentes edénybe, és a többi paradicsomot is turmixoljuk össze, adjuk hozzá. 
Tegyük bele a barna cukrot, sót, ecetet, borsot, balzsamecetet, alacsony fokozaton forraljuk fel állandó keverés közben. Ez kb 50 perc. A sült paprikát vágjuk nagyon apróra és adjuk hozzá a paradicsomos keverékhez. Addig főzzük, amíg besűrűsödik, mártás sűrűségűre. Levesszük a tűzről, és ekkor adjuk hozzá az apróra vágott zöldfűszereket, valamint a citromlét. Tegyük üvegekbe, és fedjük le. Forró vízfürdőben sterilizáljuk, forrástól számítva 35 percig. Az edényben hagyjuk, kihűlni. Címkézzük és tegyük a kamrába.








 




3 megjegyzés:

  1. Zsóka, ez baromi finom lehet, de nekünk ipari mennyiség kéne :), ahhoz meg macerás. Azért egy adagot kipróbálok, ha lesz paradicsomom. Már fehéredik...

    VálaszTörlés
  2. Szia, a száritott bazsalikom is megteszi??

    VálaszTörlés
  3. Örülök, hogy megnyerte a tetszéseteket a recept, én évek óta készítem, mindig egy nagy fazékkal, akkor eszünk egy adagot, a többi megy üvegekbe. Tiffanylda akár ipari mennyiséget is érdemes készíteni, hiszen 2-3 évig sem veszít semmit az ízéből.
    Bori- akár szárított, akár friss bazsalikomot használhatsz. Viszont a friss intenzívebb ízt kölcsönöz neki. Az is jó, ha kimelegítésnél teszel bele pár friss levelet. Jó dolog a szuper-hiper marketekben kaphatóból ősszel hazavinni egyet, és megfelelő gondozás mellett az ételünket ízesíteni vele. Sok sikert!

    VálaszTörlés