a lisztben elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgáját, az élesztőt, amit kevés langyos tejfölben feloldottunk, a reszelt citromhéjat és egy csipet sót. Ha szükséges teszünk még egy kevés tejfölt a tésztába, a lényeg, hogy kellemesen gyúrható tésztát kapjunk. Amíg a hűtőben pihen, elkészítjük a tölteléket, amihez a
A darált mákot összekeverjük a cukorral, a mazsolával, és a reszelt citromhéjjal, majd forró tejjel leforrázzuk. Annyi tejet kell hozzáadnunk, hogy "földszáraz" legyen. Ez olyan, mint mikor a gyerekek homokoznak, és ahogy a homokba túrnak, a felső száraz réteg alatt ott lapul a nedves, hűvös homok, amiből ha kellő képen tömörítik, isteni homoksüti készíthető. Nos ilyen nedvesnek kell lennie a leforrázott máknak, hogy amikor a kinyújtott lapok közé simítjuk, álljon és ne morzsálódjon.
Tehát a pihentetett tésztát 3-4 részre osztjuk, ez tepsifüggő, és vékonyra kinyújtjuk, kikent tepsibe tesszük, megkenjük a mákos töltelékkel, befedjük a következő lappal, amit szintén megkenünk a töltelékkel, és ezt addig folytatjuk, amennyi lapunk van. A tetejét megkenjük tojássárgájával, amit egy pici vízzel elkevertünk, és 180 C fokos sütőben megsütjük, Kb 45-50 perc azután hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük.
Isteni, és ami nem elhanyagolható, sütés nélkül elkészíthető finomság. Ebben a melegben a fagyi mellett, az ilyen könnyű, és egyszerű sütik jól esnek. Először csak azért csináltam, mert nem volt gáz, azóta viszont azért mert nagyon finom. Egy ilyen forró napon úgy sütit adni a családnak, hogy a sütőt még csak meg sem közelítettük, szerintem, nagyszerű dolog.
Az első réteg:
25 dkg édes keksz darálva, vagy csak a nyújtófával összetörve 10 dkg porcukor átszitálva, hogy nehogy csomós legyen 15 dkg szoba hőmérsékletű vaj fél rúd vanília kikapart magja
Összekeverjük, és egy magas peremű edénybe tömködjük. Jól lelapítjuk, mivel nem sütjük, meg kell hogy tartsa a töltelékeket.
A túrót burgonyanyomón átpasszírozom, összekeverem a cukorral, a kemény tejszínhabbal, és egy tasak zselatinnal, amit kb 1/2 dl vízben feloldottunk. Ezt felkenem a kekszes alapra.
A harmadik réteg:
2 csomag főzés nélkül készíthető vanília puding 1/2 l tej 3,5%-os 1/2 vaníliarúd kikapart magja
A pudingot elkészítjük, könnyű, kemény, mégis stabil állapotig verjük, azután rásimítjuk a túrós krémre.
A negyedik réteg:
1/2 l habtejszín 1 cs zselatin
Kemény tejszínhabot készítünk, és 1/2 dl vízben feloldott zselatint keverünk bele, és a vaníliapudingos rétegre simítjuk.
Egy éjszakára hűtőbe tesszük, másnap szeletelés előtt megszórjuk csokidarával, vagy csokoládét reszelünk a tetejére.
Ticián két éve húsvétra kapta egyik rokonától a nyuszi mamát. A nyuszi papát viszont tavaly nyáron költöztették hozzánk, és mi menekült státusszal láttuk el.
A gondoskodás eredményeként, pár napja megszülettek a nyuszibébik, és a mamájuk féltő gonddal vigyázza őket.
Az mondják szapora állat a nyúl, hát nem tudom hogyan lesz tovább, de majd kialakul. Addig is friss fűvel, takarmánnyal etetjük mind a mamát, mind pedig a papát.