Ezt szerintem mindenki szereti, de nem biztos, hogy mindenki el tudja késziteni. Pedig nagyon egyszerü.
Egy 5 literes üveghez szükséges 3 - 3,5 kg uborka. Az apróbból a több. 2 - 3 szál kapor, 1 - 2 gerezd fokhagyma, literenként 5 - 6 dkg só a felöntő léhez, és egy kenyér csücske.
Az uborkát áztassuk vízbe, hogy a homok, és egyéb szennyeződések leázzanak róla. Amíg ázik az uborka, készítsük el a felöntő levet, ehhez kb. 2-3 literre van szükség. Ahhoz, hogy a tejsavas erjedés meginduljon az uborkának levágjuk a két végét, és keresztbe fel szoktam vágni, és az üvegbe lerakom szépen sorban. Közzé teszem a kaprot és a fokhagyma gerezdet. Amikor tele az üveg a tetejére teszem a kenyér csücskét, és felöntöm a langyosra hűlt sós lével. Kis tányérral beborítom és a napra teszem.
3 - 4 nap múlva fogyasztható. Leveszem a kenyeret, leszűröm a levét és behűtve kínálom
.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése