Oldalak

2012. október 9., kedd

Tigris zsemle







Nehezen barátkoztam meg a házi zsemlekészítéssel, de egyre szívesebben készítem, sőt kísérletezni is van kedvem. Ennek az eredménye a tigris zsemle, ami igazán finomra sikerült.


Hozzávalók


tészta: 

4,5 csésze liszt 
1,5 csésze meleg tej 
1/2 pohár meleg víz 
3 evőkanál olaj 
2,5 evőkanál cukor 
2 teáskanál só 
1,5 evőkanál szárított élesztő

Tetejére 

1 csésze langyos víz 
1 evőkanál száraz élesztő 
1,5 evőkanál cukor 
1/2 teáskanál só 
2 evőkanál növényi olaj 
1,5 csésze rizs liszt 


Elkészítés: 

4 csésze lisztet, a cukrot, sót, és az élesztőt egy nagy tálban összekeverjük. A közepébe mélyedést készítünk, beletesszük az olajat, tejet, és a vizet. Az ujjainkkal lassan elkezdjük dagasztani a tésztát. Ha túl folyós, hozzáadjuk a maradék lisztet, és puha tésztává gyúrjuk. Azután nedves konyharuhával letakarjuk, és a duplájára kelesztjük.
Egy tálban bekészítjük a rizslisztet, sót, cukrot, és az élesztő. Összekeverjük az olajjal és a vízzel. Ezt a keveréket is hagyjuk kelni legalább 10 percig.
Ha a tésztánk megkelt, nagy tojás nagyságú gombócokat szaggatunk belőle, megformázzuk zsemle alakúra. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, kicsit a tetejét megnyomjuk, és nem túl vastagon bevonjuk a rizslisztes keverékkel. Hagyjuk további 10-15 percig kelni, majd 200-210 fokra melegített sütőben 10-15 perc alatt szép, aranyszínűre sütjük.




Rizslisztes keverékkel a tetején





Hagyjuk kihűlni
















4 megjegyzés:

  1. Hű de nagyon... tigriccs! :) Ki kell próbálnom, van is rizslisztem egy kevés! Eszméletlen jól néz ki Zsóka!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi a dicséretet.

      Egy kevés maradt a rizslisztes keverékemből, azzal kenyeret fogok sütni. Addig is pihen a hűtő aljában.

      Törlés
  2. bocsi, gyönyörűek a zsömik, de tigris a kedvenc állatom és az csíkos, ez inkább zsiráf zsemle.

    VálaszTörlés
    Válaszok

    1. Nagyon örülök, hogy tetszik.
      Valóban a tigris csíkos, de ezzel a névvel nem én ajándékoztam meg a zsömléket, ha jól tudom, ezzel a fajta "technikával" készült kenyér féleket hívják így.

      Törlés