Oldalak

2010. április 26., hétfő

Krumpliskenyér


Még nem vagyok elég gyakorlott ahhoz, hogy sütőben süssem a kenyeremet, de szerintem a gépi sütést már-már professzionális módon művelem. A hétvégén krumplis kenyeret sütöttem, ami tökéletesre sikerült, mint a mellékelt képek is bizonyítják, ropogós héj, isteni illat, és fantasztikus bél.
Hozzávalók:


3 dl víz
2 tk só
1 C vitamin összetörve, vagy egy csipet aszkorbinsav
1 ek olaj
50 dkg kenyérliszt
1 db héjában főtt burgonya reszelve
1 tk cukor
1,8 dkg élesztő
15-20 dkg kovász

Ebben a sorrendben a gépbe rakom, és alapprogramon megsütöm.
Annál jobb, mint mikor a saját sütésű kenyeret eszed szerintem nincs is.









Posted by Picasa

2010. április 11., vasárnap

Sonkás kocka

Így húsvét után, lehet, hogy nem kívánjuk már a sonkát, de a sonkás kockának szerintem nem tud mégsem ellenállni senki. Egy fantasztikus étel, ami "diétásabban" is elkészíthető, de azért valljuk be, mégis csak hagyományosan a legfinomabb. Mivel a hűtőben még nálam fellelhető, így adott volt a mai ebéd második fogása, sonkás kockát fogok készíteni.

hozzávalók 4 személyre:

50 dkg kockatészta kifőzve
25-30 dkg főtt, füstölt sonka
3 tojás
3,7 dl 20 %-os tejföl
só,
bors
vaj az edény kikenéséhez, és zsemlemorzsa annak beszórásához

A tejfölt a tojássárgájával, sóval, borssal elkavarjuk, a sonkát apróra vágjuk, és hozzákavarjuk a kifőtt kocka tésztával, a tejfölös tojáshoz. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, belekeverjük a mártásos tésztába, ezzel lazítjuk fel azt, és kivajazott, morzsával meghintett tűzálló edénybe öntjük, forró sütőben pirulásig sütjük. Ez kb. 30 perc 190 °C-on.
Tehát ez is egy gyorsan elkészíthető étel.








alig 45 perc és kész

a sonkás kocka próbája ugyan az, mint a pudingé


Posted by Picasa

2010. április 9., péntek

Lajcsi szelet


Hozzávalók


2 ek. kakaópor, 2 ek. méz, 2 egész tojás, 20 dkg cukor, 5dkg vaj, 40dkg liszt, 2 k.kanál szódabikarbóna.

A liszten kívül mindent egy tálba teszünk és gőz felett 5 percig kevergetés közben felfőzzük, levesszük a tűzről és belekeverjük a lisztet.

A tésztát három felé osztjuk és 30 x 24-es lapot nyújtunk belőlük, a lapokat villával megszurkáljuk, hogy ne hólyagosodjon, 180 fokos sütőben, kb.8-10 perc alatt megsütjük.

Krém :

1cs. vaníliás puding, 1cs. puncs (eper, málna, a lényeg hogy rózsaszín legyen), 2 x 3 dl tej, 1 vaníliás cukor, kevés rum, vagy rum aroma, 25 dkg margarin, 20dkg porcukor.


elkészítés :

A 3-3 deci tejben felfőzzük a pudingporokat.Ha kész akkor a vaníliás krémbe a vaníliás cukrot, a puncsosba pedig a rumot tesszük. Megvárjuk míg a pudingok kihűlnek. Érdemes folpakkal letakarni a krémet úgy , hogy rányomkodjuk a fóliát és akkor nem lesz bőrös a pudingunk teteje.

A margarint a porcukorral kikeverjük és ketté választjuk, és a két fajta pudinghoz keverjük.

Először a vaníliás pudinggal kenjük meg az első lapot, a következőt a puncsos pudinggal, és ráhelyezzük a 3. lapot. Legalább 1 napig állnia kell, hogy megpuhuljon. porcukorral megszórjuk, szeleteljük és tálaljuk.

A receptet Andinál találtam, http://andi1976.gportal.hu címen.

Sok finom recept található nála, amiket én is szívesen kipróbálok, és ami tetszik, ízletes, azokat örömmel sütöm meg újra és újra. Ilyen ez a süti is, amit az egész család kedvel, és "követel".




Lajcsi szelet, igazi finomság


Posted by Picasa

2010. április 8., csütörtök

zabos-magos kenyér


Az ősszel vásárolt kenyérsütőm mára már igazi családi darab, mivel szinte minden nap használatban van. Roppan kényelmes, hogy nem kell a kenyérért sem sorban állni, sem pedig a száraz, szikkadt kenyeret kidobálni.
Annak idején "Limara pékségében" találtam rá az igazán jó kenyér receptjére. Azóta sok-sok kenyér született ennek alapján, mint a következő zabos-magos kenyér is.

3 dl víz
2 kk. só
2 ek. olaj
1 csipet askorbinsav
15 dkg zabliszt
30 dkg kenyérliszt
5 dkg rétesliszt
1 kk cukor
2 dkg élesztő
10 dkg kovász
1-1 ek. lenmag, szezámmag, zabpehely

A hozzávalókat a fenti sorrendben berakom a gépbe, kivéve a magokat és a zabpelyhet.
Normál programon sütöm, sípoláskor teszem a magokat bele, és fantasztikus finom, kenyér születik belőle 3 óra 40 perc alatt. És ami nem elhanyagolható a zab létfontosságú elemei belekerülnek a finom kenyérbe, mert ugye nem elfelejtendő, hogy a versenylovaknak is zabot adnak, hogy jól teljesítsenek.










Posted by Picasa