2015. november 25., szerda

Cukros lóhere - leveles tésztából






Dolgos hétköznapokat ünnepibbé varázsolhatjuk egy sütivel, esetleg egy "dán" vajastésztából készült finomsággal.

Persze, hogy mi is szeretjük a vajas leveles tésztából készült tésztákat, sütiket. Sokszor csak egy kis kifli készül, máskor megtöltjük dióval, lekvárral, vagy mákkal, de készült már sajtos, sonkás, és egyéb izgalmas töltelékes változatban is.
Ha ráérzel a tészta lényegére, már nem szívesen veszed a boltit, hiszen legtöbbször csak élesztő nélküli változatban árulják, ritkán találni a boltok polcain ezt az élesztős formáját. Persze előfordulhat, hogy én nem jól nézek körül.

Elkészíteni nem nehéz, viszont hosszadalmas eljárás. A nyújtások közötti 30 percek szinte egész napos elfoglaltságot eredményeznek, azért néha kockáztassuk meg, hiszen felülmúlhatatlan az eredmény.

Hozzávalók:

30 dkg liszt
5 g élesztő granulátum, vagy 1,5 g friss élesztő
1 teáskanál só
2 dl víz
25 g vaj

250 g hideg vaj
100 g porcukor

A tészta készítéséhez a lisztet egy tálba szitáljuk, egyik oldalára a sót, másik oldalára az élesztőt tesszük, majd az olvasztott vajat a langyos vízzel együtt a liszt közepébe készített mélyedésbe öntjük, és alaposan megdagasztjuk. Én általában géppel 8 percig dagasztom, vagy ha nagyon szükségem van egy kis megnyugvásra kézzel 20 percig dagasztom. Higgyétek el kiváló terápia :) .




A tálat enyhén kilisztezzük, és a tésztából készített cipót letakarva duplájára kelesztjük. 1-2 óra alatt tökéletesen megkel.
Amíg a tésztánk kel, a vajat két fólia között kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk, és a fagyasztóban hagyjuk a tészta keléséig.





Ha a tésztánk a duplájára emelkedett, lisztezett deszkán elnyújtjuk, kb 40x40-es négyzetté, és a hideg vajat a sarkokra merőlegesen helyezzük el, és ahogy a vajas tésztánál lenni szokott, a négy sarkat ráhajtjuk a vajra. Ezután kicsit nyújtunk rajta, és egyharmadát ráhajtjuk a közepe felé, majd a másik oldalon szintén behajtjuk. Műanyag fóliával körbetekerjük, és a hűtőben 30 percet pihentetjük. Ezt még 2-szer megismételjük. Minden alkalommal egy negyed fordulatot teszünk a tésztával.
Utolsó alkalommal, hajtogatás előtt porcukorral megszórjuk jó alaposan, majd hajtogatás után 30 percre a hűtőbe tesszük.





A sütőt 200 fokosra előmelegítjük és muffin sütő formákat készítünk elő a sütéshez. A szilikon formát nem kell kikenni, de ha hagyományos muffin sütőben sütjük, azt alaposan kenjük át olvasztott vajjal.
A tésztánkat 30x40-es lappá nyújtjuk, kb 8-10 mm vastagságú lesz, és a széleit éles késsel körbevágjuk, azután 12 négyzetet vágunk belőle.
A közepére a maradék porcukrot elosztjuk, és lóherét formálva muffin sütőbe tesszük őket, és a forró sütőben aranysárgára sütjük.

Kicsit hűlni hagyjuk, és porcukorral tálaljuk.



Jó étvágyat kívánok!

2015. november 24., kedd

Egyszerű gofri







Végre úgy tűnik, minden rendeződik körülöttünk. Nagyszerű kis házban lakunk, immár a Pilisi hegyekben, ahol átkarol bennünket a nyugalom. A tiszta levegő belégzése eleinte jól meggyötört, hiszen régóta nem érezhettem, mert a nitrátok mélyen elnyomták azt korábbi lakhelyünkön.



Igaz itt is hamar felébredek, mégsem érzem magam fáradtnak, mint korábban, hiszen lényegesen pihentetőbb az éjjel, nem zavarja meg semmi.

Egyenlőre elfoglalom magam, mivel van tenni való bőven a házkörül, de persze visszatértem a napi rendszeres főzéshez, hiszen a nyugalom egyik fő alkotója a házi koszt, hiszen a lélek táplálása mellett fontos a testet is a megfelelően ellátni, hogy minden olajozottan menjen.



A tegnapi kecskeragu után ma egy igazi könnyű ebédre vágytunk. Hétvégén csodás krumplit vásároltunk amiből ma tejfeles savanyú krumpli leves készült, és hozzá egy kis gofri.
A gofri az egyik kedvenc a palacsinta mellett. Elkészítése egyszerű, és akár több adaggal is elkészíthetünk, hiszen a hűtőben akár egy hétig is eláll, és elegendő mindig annyit megsütni, amennyire éppen szükség van. A többit egy lezárható kancsóban visszatehetjük, hogy várja a későbbi felhasználást.


Hozzávalók:

1 3/4 csésze liszt
1 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál só
1 3/4 csésze tej
2 nagy tojás
1/2 csésze olvasztott vaj
1 csomag vaníliás cukor

A lisztet összekeverjük a sütőporral, és a sóval. Egy másik tálban a tejet a tojással, a vaníliás cukorral, és az olvasztott vajjal. Ezután a folyékony hozzávalókhoz szitáljuk a lisztes keveréket, majd összekeverjük, és hagyjuk pihenni.
Felmelegítjük a gofri sütőt, és a kétharmadáig töltjük egy merőkanál segítségével, majd 8-10 perc alatt megsütjük.





Porcukorral, juharsziruppal, lekvárral, vagy bármilyen krémmel, tejszínhabbal kínáljuk. A variációk lehetősége végtelen. Készíthetünk hozzá sós tölteléket is, de akkor a vaníliás cukrot kihagyjuk a tésztájából.



Jó szórakozást, és jó étvágyat kívánok ehhez a finomsághoz!


Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...